Ольга Николаевна
Должность:Редактор
Группа:Команда портала
Страна:
Регион:не указан
"Фактори, що сприяють розвитку правопорушень - профілактика в ранньому віці"

"Фактори, що сприяють розвитку правопорушень - профілактика в ранньому віці"

Мета:

1. Інформувати батьків про систему профілактики правопорушень у молодшому шкільному віці.

2. Сформувати виховні підходи.

Завдання:

1. Створення умов для подальшого вдосконалення колективу.

2. Проаналізувати результати навчальної діяльності за 1 чверть.

Хід зборів:

«Сім'я - це місце для приземлення для старших, стартовий майданчик для молодших і маячок взаємин для кожного»

Марк Аврелій

1.Вступне слово класного керівника.

Наші діти дорослішають, стають розумнішими, і нам з вами хотілося б щоб проблем у спілкуванні під

взаємодій з ними ставало менше, але так не відбувається. Чому? Чому, зустрічаючись з друзями,

колегами по роботі, батьками класу, вчителями ми відчуваємо за дітей тривогу і занепокоєння,

хвилювання і страх. Діти майже щодня виявляються свідками сцен, що демонструють

«Привабливість» одурманюючих речовин або принаймні їх «нешкідливість»:

реклама пива на екрані телевізора, святкове застілля вдома, куряща молодь на лавці, що рябіють

газети з закривавленими трупами людей, яскраві ігрові автомати. У свідомість дитини виникає так званий когнітивний (інформаційний) дисонанс - одночасна присутність суперечливих відомостей. Саме цей когнітивний дисонанс є основою для виникнення цікавості до різних «забороненим плодах». Дитині стає цікаво: а що ж насправді представляють ці таємничі справи?

Сьогодні вік прилучення до життя дорослих постійно знижується. Є діти, які вже в 6-7 років пробували вино за святковим столом або разом з приятелями потайки курили в під'їзді. Чим раніше дитина знайомиться з одурманюючими речовинами, тим вище ризик того, що в «більш» зрілому віці у нього виникне пристрасть до алкоголю, паління.

Найбільш типовою схемою поведінки молодших школярів є реакція імітації, або наслідування. Через стадію «маленьких мавпочок», проходить практично кожна дитина, копіюючи риси людини, який найбільш авторитетний для нього. Найчастіше, таким чином, для молодшого школяра є його батьки. Величезне значення має моральна атмосфера в будинку, емоційна близькість і довіра домочадців один до одного.

дуже небезпечно виховання за типом гипоопеки, коли діти відчувають явний брак уваги з боку дорослих, виявляються наданими самі собі. Причини гипоопеки можуть бути самими різними. батьки можуть нехтувати своїми обов'язками, постійно конфліктувати між собою. Але найчастіше - завантаженість батьків на роботі.

Але небезпечна не тільки гіпоопека, але і прямо протилежний тип виховання - гіперопіка. У цьому випадку батьки з раннього дитинства контролюють буквально кожен крок дитини, не даючи йому можливість проявити самостійність. У результаті дитина не отримує власного досвіду подолання труднощів, боротьби з невдачами, перемог над собою. Звикнувши до постійного контролю, підпорядкування вказівкам дорослих, хлопчик чи дівчинка стають підвладні будь-якого зовнішнього впливу. Вони просто не можуть відмовитися від сумнівної пропозиції - адже їх у родині цьому не навчили.

2.Работа в групах:

1 ситуація:

На вулиці 16-річні хлопці пристають до перехожих, порушують громадський порядок і спокій.

Питання: Як ви оцінюєте дані дії і чи можна цих підлітків покарати?

Відповідь: Так, це розцінюється як дрібне хуліганство (ст 158). Нецензурна лайка в громадських місцях, образливе поведінка по відношенню до перехожих і дії, порушення порядку і спокою громадян - це дрібне хуліганство. передбачений штраф до однієї мінімальної зарплати, при повторному порушенні - постановка на облік в ИДН.

2 ситуація:

Діти перебувають у розважальному закладі без супроводу дорослих у 23.00.

Питання: Чи можуть вони там перебувати?

Відповідь: Нет.Согласно п.4 с. 36 про права дитини, знаходження дитини, а одно допуск його без супроводу законних представників у розважальних закладах, запрщается: у нічний час з 22 до 6 години ранку.

3 ситуація:

Весела компанія школярів, що вийшла з дискотеки, розпивають пиво і курять.

Питання: Чи правомірні їх дії?

Відповідь: Ні, розпивання алкогольних напоїв у громадських місцях забороняється. Покарання за реалізацію тютюну особам до 18 років і алкоголю - до 21 року.

Наши услуги



Мир учителя © 2014–. Политика конфиденциальности